WK 2022 in Qatar: alles over het WK 2022 voetbal
Over een maand, op 20 november, begint het WK 2022 in Qatar. Dit betekent dat er twee premières tegelijk zijn: Voor het eerst vindt een WK plaats in een Arabisch land en voor het eerst wordt een WK-finale in de winter gehouden.
Hier geven we een compact overzicht van het WK 2022 in Qatar – de deelnemers, de acht groepen in de voorronde, het wedstrijdschema en informatie over de uitzending, de bal en zelfs het officiële WK 2022-lied.
Aftrap WK 2022: Wanneer is het WK 2022 in Qatar?
Het WK 2022 begint op 20 november met de openingswedstrijd tussen gastland Qatar en Ecuador.
Nadat de hoge temperaturen in de woestijnstaat Qatar tot verhitte discussies hadden geleid, presenteerden de sjeiks hun plannen voor gigantische koelsystemen om stadions en trainingsvelden af te koelen van de meer dan 40 graden buitentemperatuur tot 20 à 25 graden.
Aangezien dit vanuit ecologisch oogpunt enorme weerstand opriep, was het niet mogelijk het WK in de zomer te houden, zoals bij alle voorgaande WK-finales gebruikelijk was.
Daarom besloot de wereldvoetbalbond FIFA het toernooi naar de winter te verplaatsen. Bijgevolg zal het WK 2022 in Qatar nu plaatsvinden van 20 november tot 18 december 2022.
Met slechts 29 dagen is het korter dan alle voorgaande WK’s met 32 deelnemers.
Waarom is het WK in Qatar?
De beslissing om het WK 2022 aan Qatar te gunnen werd in december 2010 genomen. Op dat moment had het uitvoerend comité van de FIFA besloten de wereldkampioenschappen van 2018 en 2022 als een double-header te gunnen. Voor 2018 was er een bepaling dat het in Europa moest worden gehouden. Voor 2022 was bepaald dat het toernooi niet in Zuid-Amerika mocht worden gehouden. Voor het toernooi van 2018 kreeg Rusland het contract, voor 2022 was dat Qatar. De prijs is nog steeds controversieel.
Waarom wil niemand in Qatar het WK?
Qatar wordt al jaren voor het WK-toernooi bekritiseerd vanwege mensenrechtenschendingen en de behandeling van werknemers uit andere landen. In het verleden zijn er herhaaldelijk dodelijke ongelukken gebeurd op de bouwplaatsen van de WK-stadions.
De 32 deelnemers aan het WK 2022
Europa:
- België
- Denemarken
- Duitsland
- Engeland
- Frankrijk
- Kroatië
- Nederland
- Polen
- Portugal
- Zwitserland
- Servië
- Spanje
- Wales
Zuid-Amerika:
- Argentinië
- Brazilië
- Ecuador
- Uruguay
Azië/Australië:
- Australië
- Iran
- Japan
- Qatar (gastheer)
- Saoedi-Arabië
- Zuid-Korea
Afrika:
- Ghana
- Kameroen
- Marokko
- Senegal
- Tunesië
Noord- en Midden-Amerika:
- Costa Rica
- Canada
- Mexico
- USA
Het wedstrijdschema van het WK 2022 – start tot finale
- Het wedstrijdschema van het WK 2022 bestaat uit 64 wedstrijden.
- Het toernooi bestaat uit twee fasen, de groepsfase (voorronde) en de knock-outfase.
- De groepsfase wordt gespeeld in acht groepen van elk vier teams. Over drie speeldagen worden de groepswinnaars en runners-up bepaald, die zich plaatsen voor de ronde van 16. De derde en vierde geplaatste teams in elke groep zijn uitgeschakeld. Voor hen is de WK-finale voorbij.
- De resterende 16 teams gaan door in de ronde van 16. Vanaf hier is het winnen of verliezen. De winnaars gaan door, de verliezers liggen eruit.
- De knock-outfase, die begint met de ronde van 16, begint op 3 december en loopt via de kwartfinales (9 en 10 december) naar de halve finales op 13 en 14 december.
- De verliezers van de halve finale strijden om het brons in de wedstrijd om de derde plaats, de winnaars van de halve finale spelen op 18 december in de grote finale om de wereldtitel.
Dit zijn de groepen A-H
- Groep A met Qatar, Nederland, Senegal, Ecuador
- Groep B met Engeland, USA, Iran, Wales
- Groep C met Argentinië, Polen, Mexico, Saoedi-Arabië
- Groep D met Frankrijk, Denemarken, Tunesië, Australië
- Groep E met Spanje, Duitsland, Japan, Costa Rica
- Groep F met België, Kroatië, Marokko, Canada
- Groep G met Brazilië, Zwitserland, Servië, Kameroen
- Groep H met Portugal, Uruguay, Zuid-Korea, Ghana
De stadions en locaties van het WK 2022
In Qatar worden de wedstrijden gespeeld in acht WK-stadions, verdeeld over vijf locaties.
Volgens de biedingsdocumenten van de FIFA zijn ten minste twaalf plaatsen verplicht. Maar omdat de meeste stadions in het kleine land met 2,7 miljoen inwoners nieuw moesten worden gebouwd, nam de wereldvoetbalbond genoegen met slechts acht stadions voor deze wereldbekerfinale.
Vóór de toewijzing aan Qatar in 2010 bestonden alleen het Khalifa International Stadium in Doha en het al-Rayyan Stadium in al-Rayyan. De zes andere arena’s werden speciaal gebouwd.
De acht WK-stadions van 2022:
- Lusail – Lusail Iconic Stadium (80.000 zitplaatsen)
- al Chaur – al-Bayt Stadion (60.000 zitplaatsen)
- al-Rayyan – Khalifa International Stadium (45.416 plaatsen)
- al-Rayyan – Education City Stadium (40.000 zitplaatsen)
- al-Rayyan – Ahmed bin Ali Stadion (40.000 zitplaatsen)
- Doha – Stadion 974 (40.000 zitplaatsen)
- Doha – al-Thumama Stadion (40.000 zitplaatsen)
- al-Wakra – al-Janoub Stadion (40.000 zitplaatsen)
Wie zijn de favorieten voor het WK 2022 in Qatar?
De lijst van favorieten voor het WK 2022 is lang en prominent.
Naast titelverdediger Frankrijk staan ook Brazilië (nummer 1 op de FIFA-wereldranglijst en recordwereldkampioen), Argentinië (2021 Zuid-Amerikaans kampioen), Engeland (2021 EK-finalist), Spanje (2021 EK-halve finalist) en Duitsland op de lijst.
Dit wordt ook weerspiegeld in de weddenschappen van de bookmakers op het WK. De top 6 leidt het klassement van de World Cup winnaar odds.
De 36 scheidsrechters
Op 19 mei 2022 nomineerde de FIFA de 36 scheidsrechtersploegen voor het WK 2022.
Uit Duitsland is Daniel Siebert genomineerd voor de WK-finale van 2022.
Bovendien staan er drie vrouwelijke scheidsrechters in de line-up voor een WK. Verder omvat de line-up 69 assistent-scheidsrechters en 24 videowedstrijdofficials.
Scheidsrechters van alle continentale bonden zullen vertegenwoordigd zijn op het WK 2022. De meeste van hen, elf, komen uit Europa. Zeven scheidsrechters komen uit Zuid-Amerika, het op één na hoogste aantal.
De drie scheidsrechters zijn Stéphanie Frappart uit Frankrijk, Salima Mukansanga uit Rwanda en Yoshimi Yamashita uit Japan.
Het officiële lied voor het WK 2022 in Qatar
Zoals alle grote sportevenementen heeft ook het WK in Qatar een officieel lied. Het officiële WK 2022-lied heet “Hayya Hayya (Better Together)” van de artiesten Trinidad Cardona, Davido en Aisha.
Er zal echter niet EEN themalied zijn op dit WK, maar meerdere. Voor het eerst komt er een hele soundtrack bij de mondiale titelwedstrijden. Een ander nummer is “Arhbo” van Puerto Rico’s ster Ozuna en de Frans-Congolese zanger Gims. Het lied is bedoeld om de gastvrijheid van Qatar tijdens het WK te vertegenwoordigen.
De soundtrack van het WK 2022 bevat internationale artiesten die verschillende muziekgenres uit de hele wereld vertegenwoordigen om de toon te zetten voor een echt wereldwijd feest.
Tickets: Prijzen en categorieën
Bij het WK 2022 zullen verschillende tickets worden aangeboden.
Er zijn losse tickets (tickets voor één specifieke wedstrijd), het “4-Stadium Ticket” (tickets voor vier verschillende wedstrijden op vier dagen in vier stadions) maar ook zogenaamde “teamseries”.
- Enkele tickets: tickets voor een specifieke wedstrijd. Met uitzondering van de openingswedstrijd en de finale, voor alle groepswedstrijden en alle wedstrijden in de knock-outronden.
- Team series: Tickets voor de wedstrijden van een specifiek team vanaf de drie groepswedstrijden gedurende het hele toernooi. De teamreeks is theoretisch geldig tot de finale.
- Vier stadions: Kaartjes voor vier verschillende wedstrijden op opeenvolgende dagen in vier stadions.
- Barrièrevrije tickets: Tickets voor personen met een handicap en/of beperkte mobiliteit.
Team tickets” zijn beschikbaar voor fans die hun team bij alle drie de groepswedstrijden live willen zien.
Deze tickets zijn echter niet alleen beschikbaar voor de drie wedstrijden in de voorronde, maar ook tot en met de ronde van 16 en zelfs de finale.